światła do jazdy dziennej

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • shado
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 5315
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

A czy ja wiem, kto pracuje w twoim ASO i jak bardzo jest rozwinięty intelektualnie :?: :szeroki_usmiech
    BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8160
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez loyd
      Zamieszczone przez shado
      loyd, Trzeba włączyć tryb amerykański.
      W ASO będą wiedzieli jak to zrobić ?
      ostatnio zwróciłem uwage na 0II na drodze - wiec serwisy to muszą robic bo "mnogo" aut jezdzi z samymi przodami
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• bzyq_74
        RS
        • 2008
        • 3467
        • Volkswagen
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
        • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez loyd
        U mnie się świecą tylko wskazówki na desce rozdzielczej.
        To masz tak jak u mnie.
        W dzień nie potrzeba aby się świeciła cała decha

Zamieszczone przez rakieta77
        zatrzymała mnie policja ponieważ według nich jechałem na przeciwmgielnych.
        To miałeś pecha, mnie jeszcze nie "dorwali". :diabelski_usmiech
        Musisz im palcem na drugi raz pokazać, która żarówka jest od halogenu (to ta bliżej tablicy rejestracyjnej :lol: )
        MARCIN
        Mój szkodnik

Komentarz

• antasso
          Drive
          • 2009
          • 73
          • Volkswagen

Czy ktoś już ma patent na zamianę żaróweczki od jazdy dziennej na:

[ Dodano: Pon 17 Maj, 10 12:06 ]
          Chodzi o puszczenie przez komputer prądu na LED, bo normalnie wykrywa przepaloną...
          dużo bardziej będzie to wyglądało na światła do jazdy dziennej niż halogeny.
          Załączone pliki
          Passat b8 2.0 TDI

Komentarz

• Trusek
            Rider
            • 2009
            • 520
            • Octavia III (5E3)
            • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez antasso
            Czy ktoś już ma patent na zamianę żaróweczki od jazdy dziennej na:

[ Dodano: Pon 17 Maj, 10 12:06 ]
            Chodzi o puszczenie przez komputer prądu na LED, bo normalnie wykrywa przepaloną...
            dużo bardziej będzie to wyglądało na światła do jazdy dziennej niż halogeny.
            ... moze to pomoze ...
            Załączone pliki
            <<>> MACIEJ <<>>
            Moje Autko - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33986 - Zapraszam

Komentarz

• marcin10
              Classic
              • 2010
              • 13

Witam wszystkich, jestem nowy więc proszę nie krzyczeć jeżeli jest coś nie tak.
              Mam taki problem. Zamontowałem światła do jazdy dziennej do O2 takie za 200zł. na 5 diód ale zauważyłem że po włączeniu ich zaczyna mi gorzej odbierać radio w samochodzie. Plus jest podpięty pod jakiś bezpiecznik w komorze silnika który daje napięcie po włączeniu zapłonu, minus do akumulatora a kolejny kabelek do świateł mijania. Wszystko działa jak powinno ale chyba te diody powodują jakieś zakłócenia ponieważ radio zaczyna delikatnie szumieć. I z tąd moje pytanko - czy ktoś spotkał się z czys takim? Obecnie światełka są odłączone a dwie stówki poszły.

Komentarz

• shado
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 5315
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

A jak światła podepniesz bezpośrednio do akumulatora to też się tak dzieje?
                BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• marcin10
                  Classic
                  • 2010
                  • 13

Tak i nie ma znaczenia czy jest to jedno swiatło czy dwa

Komentarz

• guzolot
                    Rider
                    • 2010
                    • 473

To może i ja się pochwalę.
                    Zamontowałem światła LED-owe. Ponoć na diodach OSRAM robione.
                    Świecą chyba dobrze.

Dłubania było ok 5h. + podłączyłem pod jakieś przekaźniki pod maską. Zrobiłem tak, bo żadnych bezpieczników pod maską nie znalazłem .

Efekt jest taki, że po zapaleniu się kontrolek światła też się zaświecają. Po zgaszeniu kontrolek światła gasną po ok. trzech sekundach. Po włączeniu pozycyjnych gasną od razu.

Zakłóceń w radiu po włączeniu świateł nie stwierdziłem.

Jak znajdę teraz chwilę czasu, to wyślę do regeneracji prawy odbłyśnik od ksenona. Na zdjęciu widać, że inaczej (słabiej) świeci.
                    Załączone pliki
                    Sprzedam dom: http://www.paulinaguzek.pl/dom/
                    ---

A to moja skodzinka:
                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=1470014

Komentarz

• kowal 2002
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 5161

Zamieszczone przez marcin10
                      ... Zamontowałem światła do jazdy dziennej do O2 takie za 200zł. na 5 diód ale zauważyłem że po włączeniu ich zaczyna mi gorzej odbierać radio w samochodzie. ...

Wszystko działa jak powinno ale chyba te diody powodują jakieś zakłócenia ponieważ radio zaczyna delikatnie szumieć...
                      Prawdopodobnie LED-y są zasilane z układu z przetwornicą ( i to akurat bardzo dobrze :wink: ), która trochę "sieje" ( a to już nie za bardzo ). Pytanie jest czy "sieje" zakłócenia po zasilaniu ( po kablach ), czy po w.cz. ( czyli powiedzmy działa jak radiowy nadajnik zakłóceń, które odbiera radio ). Postawiłbym raczej na opcję pierwszą. Musisz spróbować podłączyć przewody do LED-ów przez jakiś szeregowy dławik. Ale na początek możesz spróbować owinąć przewody kilka razy na pierścieniu ferrytowym, może wystarczy.
                      Musisz zrobić coś w tym rodzaju:

Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• bubuDE
                        Elegance
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 763
                        • Octavia III (5E3)
                        • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

kowal 2002, powiedz mi czy bedzie roznica jesli kable prowadzone beda rownolegle, tak jak w Twoim przyp. czy przeciwbiegle, jak u mnie:
                        Załączone pliki
                        PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• kowal 2002
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 5161

Zamieszczone przez bubuDE
                          kowal 2002, powiedz mi czy bedzie roznica jesli kable prowadzone beda rownolegle, tak jak w Twoim przyp. czy przeciwbiegle, jak u mnie:
                          Brrr w szkole nigdy nie lubiłem tych wszystkich cewek i transformatorów :x .
                          O ile pamiętam to lepiej jak są nawinięte tak jak na mojej fotce, ale się o to nie założę ops: ( dawno to było )...
                          Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                          Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• marcin10
                            Classic
                            • 2010
                            • 13

[ Dodano: Pon 24 Maj, 10 19:06 ]
                            Zamieszczone przez kowal 2002
                            ... Zamontowałem światła do jazdy dziennej do O2 takie za 200zł. na 5 diód ale zauważyłem że po włączeniu ich zaczyna mi gorzej odbierać radio w samochodzie. ...

Wszystko działa jak powinno ale chyba te diody powodują jakieś zakłócenia ponieważ radio zaczyna delikatnie szumieć...
                            Zamieszczone przez kowal 2002
                            Prawdopodobnie LED-y są zasilane z układu z przetwornicą ( i to akurat bardzo dobrze :wink: ), która trochę "sieje" ( a to już nie za bardzo ). Pytanie jest czy "sieje" zakłócenia po zasilaniu ( po kablach ), czy po w.cz. ( czyli powiedzmy działa jak radiowy nadajnik zakłóceń, które odbiera radio ). Postawiłbym raczej na opcję pierwszą. Musisz spróbować podłączyć przewody do LED-ów przez jakiś szeregowy dławik. Ale na początek możesz spróbować owinąć przewody kilka razy na pierścieniu ferrytowym, może wystarczy.
                            Musisz zrobić coś w tym rodzaju:

Myślę że to jednak zakłócają te diody ponieważ włączając światła mijania światełka nie gasną całkiem tylko świecą ok. 20% mocy tak jakby zmieniały się w pozycyjne a wówczas zakłócenia znikają o ok. 80% choć nie do końca. Dopiero kiedy zgasną całkiem zakłóceń nie ma. Bardzo dobrze można to stwierdzić słuchając jakiejś stacji która nadaje z daleka. Moje światełka z wyglądu są takie same jak ma guzolot.

Obrazek

Komentarz

• deviltomek
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 246

zgodnie z nowelizacją ustawy o ruchu drogowym światła dzienne NIE MUSZĄ św. łącznie ze światłami pozycyjnymi z tyłu!!! taka informacja wisi w wydziałach komunikacji (czytałem jak przerejestrowywałem samochód) pisało tam również ze z dniem któregos marca nie wolno używać świateł pozycyjnych i mijania o barwie żółtej.....czyli zgodnie z przepisami światła dzienne powinny zapalać się SAME bez postojówek z tyłu.

Komentarz

• guzolot
                                Rider
                                • 2010
                                • 473

Myślę że to jednak zakłócają te diody ponieważ włączając światła mijania światełka nie gasną całkiem tylko świecą ok. 20% mocy tak jakby zmieniały się w pozycyjne a wówczas zakłócenia znikają o ok. 80% choć nie do końca
                                Jeśli działają jak opisałeś to nie są to takie same światła. Moje gasną całkiem po włączeniu pozycyjnych. Zakłóceń jakichkolwiek nie odnotowałem mimo słuchania słabej stacji (RMF Clasic) z dość dalekiej odległości.
                                ---

A to moja skodzinka:

Komentarz

• golibroda
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 530

Samochód na Polskę musi mieć polską homologację.

OII po FL taką homologację mają co znaczy, że wszystkie opcje samochodu muszą spełniać warunki polskie.

Jak dopuścili przednie dzienne bez tylnich to jest to legalne w polsce. Jest to przecież standardowe wyposażenie samochodu. Zresztą ktoś cytował tu na forum opinię, że taka informacja wywieszona jest w wydziałach komunikacji.
                                  Pozdrawiam
                                  Piotr

Komentarz

• Kristofokles
                                    Drive
                                    • 2010
                                    • 92

Panowie zgodnie z najnowszymi przepisami wszystkie nowe auta rejestrowane po 01.01.2010 r wyposażone w światła do jazdy dziennej (przy ich włączeniu) nie muszą mieć palących się tylnych

Komentarz

• kropeck
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 2319
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez Kristofokles
                                      Panowie zgodnie z najnowszymi przepisami wszystkie nowe auta rejestrowane po 01.01.2010 r wyposażone w światła do jazdy dziennej (przy ich włączeniu) nie muszą mieć palących się tylnych
                                      Błąd.... już conajmniej kilka razy pisałem o tym na forum - cytując powyższe:

"zgodnie z najnowszymi przepisami wszystkie nowe auta rejestrowane [po raz pierwszy] po 01.01.2010 r wyposażone w światła do jazdy dziennej (przy ich włączeniu) nie MOGĄ mieć palących się tylnych"
                                      Pozdrawiam,
                                      Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• Kristofokles
                                        Drive
                                        • 2010
                                        • 92

Zamieszczone przez kropeck

"zgodnie z najnowszymi przepisami wszystkie nowe auta rejestrowane [po raz pierwszy] po 01.01.2010 r wyposażone w światła do jazdy dziennej (przy ich włączeniu) nie MOGĄ mieć palących się tylnych"
                                        Tak, masz rację to mi umkło. A może ktoś by napisał dokładnie jak wyglądała kontrola Policji takiego auta? może miał już ktoś taką przygodę? Pytam dlatego bo sam mam tak zrobione w swojej a mam zarejestrowaną przed 01.01.2010??

Komentarz

• daszek
                                          Ambiente
                                          • 2009
                                          • 239
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

A może ktoś by napisał dokładnie jak wyglądała kontrola Policji takiego auta? może miał już ktoś taką przygodę?
                                          Sprawdzają homologacje świateł dziennych i zgodność z rozporządzeniem dot. obowiązkowego wyp. pojazdu, czyli jak masz po nowemu to git. :wink:
                                          zdroofko
                                          daszek
                                          http://www.motostat.pl/user_images/13387/icon1.png [1500-3000 obr/min]http://emoty.blox.pl/resource/hi.gif | oryg. instrukcja obsługi Octavia II

Komentarz

• przemolowawa
                                            Classic
                                            • 2009
                                            • 10
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Podłaczenie dziennych LED

Panowie chcę sobie założyć takie światełka, ale z elektryką to nie jestem obcyjany
                                            Jeśli chodzi o podłaczenie kabli pod pozycje(aby wyłaczały się dzienne po właczeniu pozycji) to nie ma problemu, pod maską można podłaczyć, masa też. Problem mam z tym, jak podłaczyć zasilanie aby po właczeniu stacyjki świeciły się dzienne, gdzie się wpiąć???
                                            Prosze o porady.
                                            Przemo

Komentarz

• kamil-1984
                                              Drive
                                              • 2010
                                              • 40

Bywa róznie z Policją...

Zamieszczone przez kropeck

Tak, masz rację to mi umkło. A może ktoś by napisał dokładnie jak wyglądała kontrola Policji takiego auta? może miał już ktoś taką przygodę? Pytam dlatego bo sam mam tak zrobione w swojej a mam zarejestrowaną przed 01.01.2010??
                                              Miałem przygodę z Policją tu jest wątek: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=36201

Oceńcie sami...

pozdrawiam
                                              4x4 2.0 AZJ Adventure

Komentarz

• grzegorz354
                                                Classic
                                                • 2010
                                                • 23

Witam wszystkich, zakupiłem światła do jazdy dziennej firmy Vertex DRL 507HP proszę o małą radę potrzebuję "+" po stacyjce w komorze silnika. Jeśli ktoś montował te światełka to proszę o małą pomoc

Komentarz

• guzolot
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 473

Ja + wpiąłem pod sterowanie przekaźnikiem. Jest tak, że po przekręceniu kluczyka światła się włączają, po "odkręceniu" światła gasną po ok 3 s. Fotkę pożyczyłem od kolegi kamil-1984 - mam nadzieję, że nie będzie miał nic przeciwko

Pozdrawiam
                                                  Andrzej
                                                  Załączone pliki
                                                  ---

A to moja skodzinka:

Komentarz

• terre
                                                    Ambiente
                                                    • 2010
                                                    • 128

Witam. Wczoraj kolega podpoił mi samochód pod komputer i zrobił taki bajer że po zapaleniu silnika i spuszczeniu ręcznego zapalają się tylko światła mijania i do tego obniżył moc żarówek na 70%. Przez dzień t wystarczy. Co to powoduje deska rozdzielcza przez dzień się nie świeci, światła postojowe z tyłu też tylko same przednie. Myślę że taki bajer warto sobie włączyć.

Komentarz

Pracuję...